Home Blog Vijf tips om te starten met visueel werken

Vijf tips om te starten met visueel werken

Verslagen, rapporten, notulen… in onze werkomgeving ontbreekt het zeker niet aan tekst. Maar wie zit er nog te wachten op een verslag van vijf kantjes? Kan dat niet wat efficiënter, en misschien ook leuker? Jazeker: door visueel te werken.

 

Beelden in plaats van woorden

Als je visueel werkt, gebruik je beelden in plaats van woorden. Uit onderzoekt blijft dat je brein voor 75% visueel werkt. Dat betekent dat visuele prikkels het best verwerkt worden, veel beter dan de input van andere zintuigen zoals het gehoor en de tast. Beeld spreekt meer hersencellen aan. Dat zorgt ervoor dat je visuele informatie veel makkelijker tot je neemt.

 

Zaken worden vaak structureel te complex en ingewikkeld gemaakt. Door visueel te werken, breng je eerder de essentie aan het licht. Zo begrijp je elkaar beter, en krijg je meer voor elkaar.

 

Hoe pas je het toe?

Ook jij kunt het in je werk toepassen. Hoe?

– Maak tijdens een vergadering een keer visuele notulen (‘sketchnotes’) in plaats van een verslag in woorden. Denk niet dat je álles als beeld weer moet geven: de combinatie van woorden en beelden is juist heel krachtig.

– Misschien teken je onbewust al als je met iemand aan de telefoon zit (‘doodling’). Dat helpt je gedachten te structure ren, blijkt uit onderzoek. Kijk eens bewust naar wat je tekent.

– Als je nadenkt over een probleem: teken eens je gedachten. Visuele informatie stimuleert en ondersteunt je denk proces. Zo kom je tot andere en creatievere oplossingen.

 

Twijfel je of het wel past in jouw organisatie en of het niet ‘kinderachtig’ gevonden wordt? Probeer het gewoon uit. Laat het zien. Dat hoeft niet meteen groots: begin met wat voor jou comfortabel voelt. Wie weet wat voor enthousiasme het teweeg brengt!

 

Tips

 

 

– Begin klein. Maak bijvoorbeeld naast je teksten ook visuele aantekeningen als je in gesprek bent.

– Wees niet te kritisch op je eigen werk. Het gaat niet om mooi, maar vooral om duidelijk. Tekenen is (in deze vorm) een communicatiemiddel, geen kunstwerk.

– Formuleer een paar woorden die je veel tegenkomt in je werk en maak die visueel. Gebruik Google voor complexe begrippen als ‘visie’. Door ‘vision’ en ‘icon’ in te tikken, krijg je een schat aan ideeën. Kies wat voor jou het beste past.

– Gebruik kleur, bijvoorbeeld de kleuren van het bedrijfslogo. Geef een aantal symbolen een klein kleuraccent of schrijf een aantal teksten in kleur. Maak het niet te bont: twee kleuren is meer dan genoeg en zorgt voor eenheid.

– Heb lef. Ga het gewoon doen en kijk wat voor moois het je brengt.

 

Dit blog is een verkorte versie van het artikel ‘Hoe maak je een visueel vergaderverslag’ van Mireille Beumer en mijzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × een =

Wat is mijn werkwijze?

Iedere opdracht is anders. Graag hoor ik wat je wensen en ideeën zijn, dan gaan we daarover in gesprek. En op basis daarvan stel ik een offerte voor je op.

Vraag direct een offerte aan

Meer berichten